Читалището във великотърновското село Самоводене набира средства за ремонт чрез благотворителен базар

До сега е правен само частичен ремонт.

0
2

Читалището във великотърновското село Самоводене набира средства с благотворителен базар, посветен на Баба Марта. Няма възрастови ограничения за участие – всеки може да участва с ръчно направена мартеница. А предложените експонати няма да се връщат на авторите, а ще бъдат пуснати в продажба с цел набиране на средства.

От няколко години насам за читалището в село Самоводене се набират дарения за ремонт на сградата. Тя е строена през 1948г. До сега е правен само частичен ремонт.

Рена Цецова Дранкюлева, председател на читалището

Много са нещата от които има нужда, но най-спешните към този момент са и вече не говорим за частичен ремонт, а за основен ремонт на покрива, който е над гримьорната. Същото е и със складовото помещение. Това са двете помещения, които просто при всеки един дъжд, сняг си тече вода, отива по стените.”

Преди две години чрез дарителска кампания успяват да ремонтират рухналата тогава авансцена. Заради пандемията, някои от планираните дейности в помощ на културната институция отпадат. Тази година обаче ръководството успява да планира поредица от дейности.

Рена Цецова Дранкюлева, председател на читалището

Във връзка с настъпващата Баба Марта, с това че на 1-ви март е ден на самодееца, с това че наближава и Националния празник на България, решихме на 28-ми пред читалището да направим импровизира базар с мартеници, сувенири. Ще организираме и скромен концерт, тъй като ще го направим на вън.”

През 2023 година читалището ще навърши 150 години. Дотогава ръководството се надява да намери достатъчно благодетели, с помощта, на които да ремонтират и обновят сградата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here