Читалището в Самоводене с първа премиера на 9 април, със събраните средства ще ремонтират покрива на сградата

Досега е правен само частичен ремонт.

0
2

Читалището в село Самоводене с първа театрална премиера за годината. Със събраните средства ще се ремонтира покривът на културната институция. Припомняме, че от няколко години насам за читалището се набират дарения за ремонт на сградата. Тя е строена през 1948 г. Досега е правен само частичен ремонт.

Дейностите за набиране на средства за ремонт на читалището тази година започнаха с поредица от благотворителни базари, първият от които през март. Представлението е следващата стъпка, която театралите предприемат. Първата премиера за тази година на представлението „Спирка последна“ по мотиви на пиесата на Яна Добрева „Пясъчен пъзел“ е на 9-ти април от 18:30 часа в залата на читалището.

Георги Василев, режисьор

Търсихме нещо по съвременно, което да разкрие самите характери. Хората, които живеят извън града в едно съжителство, имат възможността да общуват. Именно тази пиеса беше едно трансформиране на това общуване. На едно случайно място, по едно случайно време се срещат няколко персонажа, няколко образа, които разкриват самите хора, които живеят извън големите градове. ”

На сцената ще излязат 4 човека от театралната група. От 5 години Росица е част от театъра в Самоводене.

Росица Салмова

От малко много обичам театрите, киното, като гледам филми винаги съм мечтала да бъда една от актрисите. Винаги, когато е имало някакво представление, винаги съм била, защото това ми е интересно.”

Малинка пък от 20 години е част от театралните групи в читалището и споделя, че на сцената се чувства себе си.

Малинка Маринова

Да спасим читалището е много важно. Надявам се искрено, че такава благородна кауза ще накара и хората да дойдат, защото изрично подчертаваме на всички, които питат, че спасяваме читалището с това, че играем.”

С тази благородна цел театралният спектакъл ще бъде представен и в други читалища от областта, а събраните средства ще отидат за ремонт.

Рена Дранкюлева, председател на читалището

Най-спешни са двата малки покрива на двете малки сгради. Това е гримьорната и от другата страна има по-същия начин такава долепена сграда – склада, там е най-отчайващо положението. Оттам нататък чакаме фирма да огледа в какво положение е големият покрив. За там дано засега все още да няма нужда от някакви много спешни дейности, защото там наистина се касае за огромна сума, която не е по силите ни.”

Следващият базар, който читалището планира е за празника на Самоводене.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here