60 години в професията часовникар

Повече от половин век Иван Симеонов работи като часовникар.

0
2

Повече от половин век Иван Симеонов работи като часовникар. Докато навремето са били 28, сега във Велико Търново са останали само двама. Държи го любовта към занаята. Независимо от пандемията той прекарва 8 часа дневно в своето ателие на една от централните улици в старата столица.

Търпение, здрави нерви и остро зрение – това е необходимо в тази професия, казва Иван Симеонов. През ръцете му за ремонт са минали хиляди часовници от всякакви марки, калибър и цени. 

Иван Симеонов, часовникар

Ако не се адаптира човек трябва да затвори. И клиентите се промениха и часовниците се промениха. Навлезе електрониката, там е вече съвсем друго. Навъдиха се днес много скъпи часовници у хората. Те също искат поддръжка.“

Иван наследява занаята от семейството си. А той самия предава на своите деца. Но споделя, че професията продължава да бъде застрашена от изчезване.

Младите хора занаятите не ги имат за нищо. Струва ми се, че всички искат на бюро да работят, с компютър и толкова. Друго не ги влече.”

Последната година часовникарят отчита по-малко работа, заради епидемиологичната обстановка, но е категоричен, че ще продължи да работи, докато може.

Докато акъла, ръцете и очите държат, няма занаятчия, който да спре.”

С усмивка Иван споделя, че е готов да предаде занаята на всеки, който има желание.

Ако има мерак някой за това нещо, да се обади.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here