Държавния военноисторически архив предлага 37 български генерали за “Почетни гражданин на Велико Търново”

Предложението е във връзка с предстоящия празник на града 22-ри март.

0
4

Да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин на Велико Търново” посмъртно 37 български генерали, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945 година, предлага Държавния военноисторически архив. Предложението е във връзка с предстоящия празник на града 22-ри март и част от инициативите по повод навършването на 70 години на Държавния военноисторически архив.

Всеки от номинираните 37 генерали е родово, професионално и обществено свързан с Велико Търново. В предложението намират място няколко братски двойки –генерал-майор Рашо Георгиев и Михаил Георгиев, синовете на Марко Тотев – Георги и Никола. След номинираните фигурират и баща и син – генерал-майор Христо Бояджиев и генерал-майор Стефан Бояджиев.

Светлин Радев, директор на Военноисторическия архив

Всеки от тях има много и любопитни факти и в биографията и в свързаността си с Търново. За ген. Сава Муткуров – едно от най-популярните имена, подобаваща биография. Всеки от предложените е и професионално служил в търновските полкове, някои от частите които по различно време са били в Търново. Да не говорим, че голяма част от тях са били във военния клуб, който тогава е бил средище.“

По повод годишнината на Държавния военноисторически архив е предвидена и изложба през октомври, посветена именно на търновските генерали.

Светлин Радев, директор на Военноисторическия архив

По този начин ще отбележим и датата 10-ти октомври, която всъщност е професионален празник на архивите.”

Сред идеите е и Документален филм за Държавния архив. Към момента Военния архив съхранява 3 484 отделни фонда. Архивните единици са 452 778.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here